Явор Гърдев: Докато витае духът на болестта, театърът ще се възстановява с бавни стъпки

08.05.2020 Светослав Тодоров   Медия: в. Капитал

Javor Gardev“Ако гледаме трезво на нещата, преди откриването на ваксината или ефикасното лекарство хората винаги ще имат едно наум. Дори болестта да отшуми по свои си неведоми за нас причини. Макар и отшумяла, тя ще дебне в съзнанието и ще държи инстинкта за самосъхранение нащрек. А това само по себе си вече е в състояние да извади нашия сектор от релси. Този трън в съзнанието без нищо друго вече е напълно достатъчен. Докато витае духът на болестта, театърът ще се възстановява с бавни стъпки”, споделя вижданията си за бъдещето на родния театър в новите реалности на Covid -19, големият български театрален режисьор Явор Гърдев в интервю за в. Капитал.

“На пръв поглед изглежда, че вариант за заместител с умерена адекватност е експедитивното разгръщане на сериозна платформа за заснемане и стрийминг на спектакли. За да има тя и минимален шанс да бъде сериозно и професионално предприета обаче, е нужно такова количество потенциална публика, което в дългосрочен план да може да компенсира инвестицията”, излага още визията си за едно потенциално бъдещо развитие на театралния бранш в България именитият артист.

Според Гърдев, подобно начинание изобщо не е леко за осъществяване в контекста на състоянието на родната сцена: “Това няма как да стане на толкова тесен пазар и при положение че минути след първото излъчване която и да е постановка ще цъфне веднага в „Замунда“. Да не говорим, че агенциите, представящи театралните автори, още не знаят под каква форма да предоставят правата за такова нещо. Особено на малки езикови пазари. Особено в пиратски контекст. Особено в Югоизточна Европа.”, продължава Гърдев.

“Доколкото се старая да се занимавам основно с изкуство, не толкова с публицистика, злободневната проблематика не е моя територия на действие. По принцип предпочитам активното действие пред коментарното отразяване, „агирането“ пред „реагирането“, актуалността пред злободневността. Затова се интересувам повече от промените, които събитията предизвикват на територията на душата, а тези промени тепърва има да се проявяват. Още е рано за тях, още сме в режим на оцеляване. Когато подадем глава от черупките си, ако имаме привилегията да оцелеем, тогава ще има да разбираме кои сме и в какво сме се превърнали. И както обикновено, първата дума ще има литературата”, споделя Явор Гърдев, запитан дали новите реалности на работата му променят избра му за театрални текстове, по които планира да работи.

(Фото кредит: Wikipedia) (към оригинална публикация)