Летен театрален сезон заради извънредното положение

08.05.2020  Медия: БНР – Варна

сценаОнлайн среща с директори на музикални и театрални колективи се проведе днес в Министерството на културата. Те са обсъдили заедно с ресорния министър Боил Банов своята подготовка и работа в условията на кризата с Covid-19.

„Очакваме да получим под формата на документ указания за нашата работа. Ние ще предложим летен сезон на нашата публика – очакваме датата за началото му да бъде в началото на месец юли. Но повече ще можем да се разгърнем през август“, коментира в предаването за култура „Гравитация нула“ по БНР – Варна  Даниела Димова, директор на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна.

Сред работните варианти за провеждането на културните събития в града е да се използва 30 % от пълния капацитет на залите, за да се гарантира задължителната дистанция между публиката. Разстояние трябва да има и между членовете на съставите, а това предполага по-специален подбор на репертоара и на сценичната визия. „Това няма да е пълноценен спектакъл, но ще дадем всичко от себе си и като организация, и като грижа“, подчерта Димова.

Сцените през лятото във Варна са Летният театър и Римските терми, каза още Димова. „Очакваме разпоредбите на кмета на Общината за новите устройствени правилници на тези зали, макар че са на открито. Обсъжда се потокът на публиката да бъде от едната страна, а от другата страна да е излизането. Вероятно няма да има антракти“, допълни Даниела Димова.

Тя даде подробности и за инициативата водещи солисти от Държавната опера във Варна да изпълняват химна на „Европа“ и националния химн на България от балконите на театъра. Поводът – 9 май, Денят на Европа. Те ще зарадват минувачите и с изпълнение на прочутия квартет от операта “Риголето” на Верди от 18 часа в събота. С изпълнението на Мария Павлова, Михаела Берова, Валерий Георгиев и Иво Йорданов и музикален съпровод на пианиста Стефан Бояджиев се поставя началото на редовни изяви на живо от балконите на сцена “Ротонда” до края на месец май.

(Фото кредит: Народен театър “Иван Вазов”) (към оригинална публикация)